Az oldal cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében. Erről bővebben az adatvédelmi nyilatkozatban olvashatsz. Rendben
Termékek Menü
0

Magyar motívumok és jelentésük

Magyar motívumok és jelentésük

Az elmúlt években újra nagy népszerűségnek örvendenek a magyar folk motívumok. Ez pedig nem véletlen, hiszen az a szín és formavilág, amit magukban rejtenek igazán feltűnő és különleges. Ma már nem csak hímzésben találkozhatsz ezekkel a színekkel és motívumokkal, hanem például textilt festenek kalocsai mintákkal, grafikusokat ihletnek meg ezek a formák és ékszerek is szép számmal készülnek ezt az örökségünket felelevenítve. Kevesen tudják azonban, hogy minden egyes virágnak és ezek elrendezésének jelentése van, ha kíváncsi vagy, hogy mit jelent a tulipán motívum vagy éppen a kék nefelejcs olvasd el cikkemet.

Tulipán:

A magyar népművészet kiemelt formája a tulipán motívum. Szinte minden kompozíción helyet kap a magyar motívumok meghatározó eleme ez a virág. Nálam a boltban főleg kalocsai és matyó mintás ékszereket találhattok, ezeknek a fő motívuma is a tulipán. A tulipán kecsességével, íves vonalaival maga is egy női alakra hajaz, így a hímzésben, népi ábrázolásban jelképezheti a nőt, amennyiben a virág közepét szív alakkal egészítik ki a férfi és a nő kapcsolatára, szerelmére utalnak vele.

matyó hímzés

Szegfű:

A szegfűvel a férfit, férjet szokták jelölni. Jelentőségteljes, erős minta, ami mindig magasabb pozícióban helyezkedik el mint a többi virág.

Pipacs és Rózsa motívumok:

Gyakran használt magyar motívumok a pipacs és a rózsa, előbbit a fellobbanó, heves ugyanakkor múlandó szerelemmel kötötték össze, míg a vörös rózsa a szenvedélyes szerelmet, a fehér rózsa pedig a tiszta, mély szeretet és szerelmet jelképezi a hímzéseken. A matyó és a kalocsai hímzés között a legnagyobb különbség - és az alapján könnyű felismerni ezeket a hímzéseket - hogy a matyó hímzés esetében a rózsa mindig csakis piros lehet, még a kalocsai esetében több színt is megálmodhatunk ennek a virágnak.

magyaros motívumok

 

Gyakran kiegészítő mintaként jelenik meg a nefelejcs, a gyöngyvirág, az ibolya és a búzavirág is. Melyek közül a nefelejcs a hűség, az ibolya a remény, a gyöngyvirág pedig a szeretetet, a búzavirág a tisztaságot jelképezi.

Ha kíváncsi vagy a magyar motívumos ékszereimre, nézd meg a kedvenceimet a cikk alján! ;)