Az oldal cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében. Erről bővebben az adatvédelmi nyilatkozatban olvashatsz. Rendben
Termékek Menü
0

Ékszerek ősi magyar motívumokkal tarkítva

Az ősi magyar motívumok újra beköszöntenek a divatba, hiszen egyre többen térnek vissza az oly sokak által szeretett virágmintás, faleveles és indás mintákhoz, mert ezeket olyan sokféleképpen lehet variálni, hogy szinte nem lehet kifogyni az ötletekből. Én legalábbis nem tudok betelni ezekkel a tradicionális alakzatokkal, olyan gyönyörűek, nőiesek és a szimbolikájuk miatt pedig nagyon érdekesek is.

Ami talán mindenkinek elsőként eszébe jut, az a tulipán ősi magyar motívum, mely nagyanyáink által hímzett párnákon, takarókon és népviseletén is oly régóta tükrözi a hazai hagyományokat. A tulipán szirmai hasonlítanak a női test sziluettjéhez, mely a nőiességet és a termékenységet jelképezi.

Egy másik kedvelt alak a szív, mely természetesen a szerelemmel függ össze, mely egy olyan ősi magyar motívum, amit már évszázadok óta használ a magyar hagyomány. Több virággal együtt is szeretik megjeleníteni, illetve ha a szív fejjel lefelé van fordítva, az a férfit hivatott jelképezni.

A szegfű szintén népművészetünk egyik kedvelt virága, mely a férfit, mint komoly szeretőt vagy férjet szimbolizálja.

A rózsa, mely egy középkori eredetű ősi magyar motívum általában a napra, a termékenységre, illetve a beteljesedett szerelmi kapcsolatra utal.

A rozmaring ág a kompozíciók vázat adja, amely összeköti a többi ősi magyar motívummal az adott ékszeren lévő mintákat. Az összeérő faág és levelei a szerelmi kapcsolatokat jelölik, ha pedig külön állnak a mintától, az az örökre vagy átmenetileg (katonaság, háborúk) elválasztott pár lelkiállapotát szimbolizálja.

A liliom - hasonlóan a tulipánhoz - szintén gyakori virág az ősi magyar motívumok közt, mely az ártatlanságot és a halhatatlanságot is egyaránt jelöli.

Az ősi magyar motívumok felsorolásából nem hiányozhatnak az indák és levelek, melyek fokozzák az adott kompozíció hatását a különleges burjánzásukkal. Ezek az élet folytonosságát, a belső felemelkedését és annak szellemvilágba való útját jelképezik.

Végül pedig lényeges megemlíteni a különféle fákat, melyek lehetnek világfák, istenfák, vagy életfák, amik a túlvilágot, az alvilágot, illetve az e világot kötik össze, így hidat képeznek e szimbolikus növények a szellemi világok közt.

Rebelle ékszer webáruházamban ősi magyar motívumok által ihletett gyűrűk, nyakláncok és karkötők közül tudsz válogatni, melyeken ha valamit módosítani szeretnél, bátran keress meg, hiszen én csinálom őket, így olyanra tudom készíteni, amilyen elképzelés a Te fantáziádban van.

Tartalomhoz tartozó címkék: magyar motívumok Rebelle ékszer